مدرس: بهنام رجبی زمان: 15 دقیقه
به نام خدا، در جلسه پنجم از فصل سوم از آموزش ویدیویی نرم افزار سپیدار با موضوع «ثبت رسید برگشت از انبار» و «بررسی رسید برگشت از انبار» همراه شما عزیزان هستیم.
ثبت رسید برگشت از انبار
برای ثبت رسید برگشت از انبار ابتدا بر روی سیستم تامین کنندگان و انبار کلیک می کنیم و سپس از منوی عملیات آن گزینه «برگشت رسید انبار جدید» را برای باز شدن آن انتخاب می کنیم.
صفحه ی مربوط به برگشت رسید انبار تقریبا مشابه برگه ی رسید انبار جدید است اما مربوط به زمانی است که ما میخواهیم کالایی را از انبار خود به تامین کننده ی آن به دلایلی مرجوع کنیم.
فیلد های مربوط به برگشت رسید انبار را مانند برگه ی رسید انبار که در قسمت گذشته با هم جزئیات آن را مرور کردیم پر می کنیم؛ در قدم بعدی در سربرگ اقلام پس از اضافه کردن سطر بوسیله کلیک بر روی علامت بعلاوه در پایین سربرگ در ستون مبنا کالا هایی را که می خواهیم برگشت دهیم را با کلیک بر روی نشانک آن به لیست اضافه می کنیم.
و در ادامه هر تعدادی که قصد داریم از موجودی کل کالا های مورد نظر را برگشت بزنیم در ستون واحد اصلی درج می کنیم.
و در انتها پس از چک کردن اطلاعات وارد شده دکمه ی ذخیره را در بالای پنجره برای ذخیره اطلاعات می زنیم؛ پس از ذخیره اطلاعات، سند آن در سیستم حسابداری می نشیند و تعداد کالا های برگشتی نیز از انبار کسر می شود.
بررسی رسید برگشت از انبار
برگشت رسید انبار در بخش های مختلف مانند کاردکس کالا ، مرور حساب ها و … تغیراتی انجام می دهد برای اطلاعات کامل از این تغییرات ویدئو رایگان این قسمت را در بالای همین صفحه مشاهده کنید.
ممنون از همراهی شما عزیزان تا پایان این مبحث، لطفا نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را نیز درباره مباحث آموزشی از طریق بخش ارسال نظرات به ما انتقال دهید تا بتوانیم آموزش های بهتری را در آینده به شما همراهان گرامی ارائه دهیم.
در قسمت بعدی نیز به مرور موضوعات مربوط به «ثبت رسید خروج از انبار» می پردازیم؛ همچنین در صورت علاقه به اطلاع از اخبار روز دنیای حسابداری و آموزش های کوتاه کاربردی در این حوزه، شبکه های اجتماعی گروه حسابسنتر را نیز دنبال کنید.با تشکر
4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام
با تشکر از زحمات شما در این بخش در جایی که وقت اضافه داشتید و مرور حسابها را بررسی کردید دارایی های جاری و سپس ریزتر حساب اسناد دریافتنی مانده بستانکار داشت در صورتی که ماهیت حساب بدهکار می باشد.
لطفا راهنمایی بفرمایید.
با تشکر
سلام علیرضا عزیز
من ویدیو را چک کردم؛ بله درسته، در حالت عادی نباید به این شکل باشه، اما سیستمی که ما در حال تمرین هستیم سیستم تست است، چون ما در فصل دوم ( سیستم دریافت و پرداخت) اومدیم یک سری دریافت های بدون مبنا ثبت کردیم و این اتفاق افتاده است.
با سلام و احترام
به نظر من نحوه ی ضبط جلسات به همین صورت که هر بخشی در یک جلسه ی جداگانه ضبط شده است بهترین حالت است و بیشترین بازدهی را دارد.
با تشکر
سلام، ممنون بابت نظرتون
موفق باشید