قوانین و انواع فاکتور رسمی فروش چیست ؟

تعداد خوانده شده: ‍ 2,287
دسته بندی نوشته: ‍ مقالات مالی

زمان مطالعه: 5 دقیقه

فاکتور رسمی

فاکتور رسمی

در این مطلب ابتدا قبل از هر چیزی مطمئن می شویم که تعریف دقیق و درستی از فاکتور رسمی و اختلاف آن با فاکتور غیر رسمی داریم . و بعد از آن به جواب سوالاتی که در ذهن اکثر مودیان مالیاتی می گذرد که در زیر به آنها اشاره کرده ایم پاسخ خواهیم داد .

نحوه صحیح صدور فاکتور رسمی
صدور فاکتور رسمی در شرایطی ضرورت دارد ؟
معیار های فاکتور رسمی دارایی چیست ؟
چگونگی تهیه فاکتور رسمی

و در نهایت پرداخت به ریزه کاری ها ، سوالات و نکات مهم در مورد فاکتور رسمی می پردازیم پس با ادامه ی این مطلب در کنار ما باشید .

تفاوت فاکتور رسمی و غیر رسمی چیست ؟

تعریف های جذاب و برخی پیچیده ای از فاکتور رسمی وجود دارد . اما در حال حاضر در این مطلب قصد داریم ساده ترین تعریف را از فاکتور رسمی ارائه کنیم . بصورت کلی بیشتر افرادی مانند مامورین خرید و حسابدارن هستند که در واحد های اقتصادی با فاکتور های رسمی سر و کار دارند که در زیر میتوانید یک مورد از این فاکتور ها را مشاهده کنید .

فاکتوری که بر طبق قوانین وزارت امور اقتصاد و دارایی تنظیم شود و مورد تایید دارایی قرار گیرد را فاکتور رسمی می گویند؛ و به فاکتور هایی که صرفا برای اطلاع مشتری صادر می شوند و قوانین دارایی در آن لحاظ نشده باشد را فاکتور غیر رسمی می گویند .که دقیقا به همین دلیل د نیز ارائه فاکتور غیر رسمی به وزارت دارایی امکان پذیر نیست.

نحوه صدور فاکتور رسمی چگونه است ؟

امروزه به دلیل استفاده از نرم افزار های حسابداری صدور انواع فاکتور به کار ساده ای تبدیل شده است؛ و به راحتی می توانید با استفاده از نرم افزار حسابداری فاکتور را تهیه و چاپ کنید .
امروزه بطور کلی با بکارگیری نرم افزار حسابداری قادر هستید که مدل های مختلف فاکتور مانند فاکتور رسمی، فاکتور فروشگاهی ،فاکتور غیر رسمی، فاکتور شخصی، پیش فاکتور ها، فاکتور انبار و فاکتور های نمایشی را در کمترین زمان براحتی صادر کنید.

برای چه کسانی صدور فاکتور رسمی ضرورت دارد؟

نخستین سوال متداول درباره ی الزام صدور این فاکتور است. برخی افراد این باور اشتباه را دارند که صدور فاکتور رسمی تنها برای واحد های اقتصادی بزرگ و شرکت ها است که این باور غلط است.

صدور فاکتور رسمی برای خریداران در تمام واحد های اقتصادی کوچک و بزرگ که شامل قانون مالیات بر ارزش افزوده میشوند الزامیست؛ در حقیقت تفاوتی ندارد که مخاطب کالای شما واحد اقتصادی یا شخص حقیقی باشد و یا اینکه مبلغ محصول شما زیاد یا کم است به هر شکل اگر شامل نظام مالیات بر ارزش افزوده باشید می بایست در مقابل پرداخت مبلغ محصول به مشتریانتان فاکتور رسمی ارائه کنید.

و در صورت عدم رعایت این مورد جرم صورت گرفته و بر اساس قانون با واحد اقتصادی برخورد می شود؛ به این نکته نیز توجه کنید که صدور فاکتور رسمی شامل فروش خدمات نیز می شود و تنها برای محصول فیزیکی نمی باشد .

ویژگی های فاکتور رسمی مورد تایید وزارت دارایی چیست ؟

موارد اساسی که فاکتور رسمی یا صورت حساب فروش خدمات یا کالا می بایست داشته باشد تا مورد تایید وزارت دارایی قرار بگیرد به شرح زیر است .

شکل کاغذ :

در فاکتور رسمی باید از کاغذ 60 گرمی (مورد استفاده در فاکتور های دست نویس) و 80 گرمی (مورد استفاده در پرینتر)استفاده شود اما در مورد ابعاد آن محدودیتی وجود ندارد که معمولا از قطع A4 استفاده می شود ولی استفاده از قطع A5 نیز بلامانع است . در ضمن فاکتور رسمی می تواند دو و سه برگی نیز باشد .

شماره سریال :

نوع چاپ شماره سریال ها مهمترین ویژگی فاکتور های رسمی تایید شده است .که برای راحتی شناسایی و قابل تشخیص بودن از چاپ دیجیتال و شماره زدن های معمولی باید با رنگ قرمز و بوسیله دستگاه های ملخی یا افست با کمی برجستگی چاپ شود .

اطلاعات خریدار و فروشنده :

در فاکتور رسمی حتما باید کد اقتصادی ، کد ملی ، آدرس ، کد پستی ، شماره تلفن، شماره ثبت و مشخصات دیگر هر دو طرف معامله ثبت شود .

مالیات ، عوارض و تخفیفات :

خدمات و کالای فروخته شده باید با ذکر تعداد و قیمت شرح داده شوند و همچنین تخفیفات اعمال و نمایش داده شوند و بعد از آن مالیات و عوارض بر ارزش افزوده آن محاسبه و اضافه گردد . به این نکته باید توجه کنید که مبلغ تخفیف می بایست حتما قبل از محاسبه مالیات و ارزش افزوده محاسبه گردد و ذکر شود .این مورد که برخی تخفیف را بعد از محاسبه مالیات و عوارض بر ارزش افزوده کسر می کنند اشتباه است .

مهر و امضاء :

ویژگی پایانی هر فاکتور وجود مهر و امضاء در فاکتور و نداشتن خط خوردگی است .

معنی فاکتور صوری چیست و چگونه شناسایی میشوند ؟

فاکتور صوری به شکل فاکتور رسمی اجرا می شود ولی برای حساب سازی بکار میرود و صادر کردن فاکتور های صوری غیر قانونی است ، اما بعضی از واحد های اقتصادی همچنان از آن استفاده می کنند ، در حالی که این کار بسیار پر خطر می باشد و سازمان امور مالیاتی میتواند فاکتور های صوری را تشخیص دهد.

اما سوالی که در ذهن نقش میبندد این است که سازمان امور مالیاتی چه روش هایی را برای تشخیص فاکتور های صوری از حقیقی بکار میگیرد .

  • بررسی صادر نشده بودن فاکتور از طریق فاکتور های تجاری منحل شده یا غیر فعال و استعلام صحت کد ملی ذکر شده در فاکتور .
  • بررسی و کنترل فروشندگان کالا و خدمات .
  • بررسی اعتبار گواهی ارزش افزوده .
  • بررسی تناسب کالا و خدمات ثبت شده در فاکتور با فعالیت ارائه کننده فاکتور
  • بررسی سند های باربری مانند بارنامه ها و بیجک ها
  • بررسی سند های مالی مربوط به پرداخت های انجام شده مانند چک های بانکی ، فیش های واریزی و دیگر اسناد .

«کد فروشی و فاکتور فروشی از راه های فرار مالیاتی ، پولشویی و اخلال در اقتصاد کشور است و بر اساس قانون جرم تلقی می شود . »

ابهامات و سوالات متداول در مورد فاکتور های رسمی :

آیا فاکتوری که با معیار های فاکتور رسمی با نرم افزار اکسل تهیه شود و با استفاده از چاپگر معمولی چاپ شود مورد تایید است ؟

خیر ، با توجه به اینکه فاکتور های رسمی نیازمند شماره سریال قرمز برجسته هستند این عمل امکان پذیر نیست اما به دلیل اینکه انجام این کار مشکل است استفاده از نمونه غیر برجسته نیز امکان پذیر است اما این نکته را باید حتما بتوان ثابت کرد که شماره سریالی است .

آیا بکارگیری نرم افزار حسابداری معتبر تاییدی بر رسمی بودن فاکتور هست ؟

بله، بهره مندی از نرم افزار حسابداری معتبر که بطور یکدست فرایند مالی خود را در آن داشته باشید تا حد زیادی تایید کننده معتبر بودن فاکتور رسمی می باشد .

آیا فاکتور های متداول در خرید و فروش های روزمره در واحد های اقتصادی کوچک که مشخصات فروشنده و خریدار در آن ثبت نشده است ، مورد تایید دارایی می باشد ؟

در خرید و فروش های جزئی روزمره با واحد های اقتصادی کوچک که برای شما هزینه دارد اما مبلغ آن زیاد نیست میتوان از گزارش تنخواه یا فرم داخلی استفاده کرد . البته توسط ممیزی به صورت معمول در این موارد سخت گیری نمی شود مگر اینکه مبلغ مورد نظر از حالت معمول بیشتر باشد.

آیا فاکتوری که ارزش افزوده در آن محاسبه نشده است اما مشخصات فروشنده ذکر شده است مورد تایید دارایی می باشد ؟

در حالتی که اسناد رسمی برای خرید و فروش موجود باشد مورد تایید می باشد .

آیا عکس یا کپی فاکتور رسمی مورد تایید مالیات می باشد ؟

خیر ، فاکتور رسمی باید حتما اصل و چاپ شده باشد و دارای خصوصیات استاندارد فاکتور رسمی باشد و کپی آن مورد تایید نیست .

نتیجه گیری :

در این مقاله ویژگی های فاکتور رسمی که باعث مورد تایید بودن آنها نزد وزارت دارایی می شود را با هم مرور کردیم .و به این مسئله اشاره شد که هر نوع فروشنده حقوقی و حقیقی باید در عوض دریافت وجه فاکتور رسمی ارائه کند و استفاده نرم افزار حسابداری بهترین و راحت ترین راه برای خودکار سازی صدور فاکتور های رسمی است .

لطفا تمام سوالات خود را در زمینه فاکتور های رسمی و مباحث مربوط به آن را در زیر این مطلب با ما در میان بگذارید تا افتخار آن را داشته باشیم که کارشناسان حساب سنتر در کمترین زمان ممکن پاسخگوی سوالات شما باشند با تشکر از همراهی شما.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

آخرین مطالب

اشتراک گذاری

بالا
بالا
محتوا
محتوا
نظرات
نظرات
اشتراک
اشتراک