دلیل اهمیت ثبت در حسابداری | انواع ثبت در حسابداری

تعداد خوانده شده: ‍ 853
دسته بندی نوشته: ‍ مقالات مالی

زمان مطالعه: 5 دقیقه

ثبت اسناد در حسابداری

به جرات میتوان این موضوع را مدعی شد که ثبت در حسابداری یکی از اساسی ترین مقوله های حسابداری می باشد.این مسئله نیز که شما در کدام یک از زیر شاخه های حسابداری مانند حسابداری بازرگانی ، حسابداری خدماتی ، حسابداری صنعتی و … فعالیت دارید تفاوتی را در این موضوع ایجاد نمی کند . و همواره ثبت سند های حسابداری پیکره مهمی از فرایند حسابداری را تشکیل می دهد .

با خواندن دنباله ی این نوشته می توانید تمام مطالب مرتبط با سند های حسابداری را فرا بگیرید پس با ما همراه باشید .

اسناد حسابداری و مدارک مثبته

درک مفهوم دو واژه ی اسناد و مدارک مثبته حسابداری گام ابتدایی در این مبحث می باشد . در واقع این اسناد به توضیح رویداد های مالی ثبتی می پردازند . مثال هایی از این اسناد شامل رسید بانکی ، فاکتور فروش و سند های نمایانگر یک رویداد مالی است .

مفهوم دیگری که باید با آن آشنا بود سند حسابداری است. برگه هایی که اطلاعاتی در مورد یک یا چند رخداد مالی را ارائه میکنند، اسناد حسابداری می نامند. که اطلاعات این اسناد برای ثبت های حسابداری بکار می رود. سند های حسابداری در گذشته به صورت دستی ثبت می شد اما امروزه این عملیات توسط نرم افزار حسابداری انجام می شود .

دفاتر حسابداری( محل ثبت رویداد های مالی ) :

رویداد های مالی و ثبت های حسابداری آن ، درون دفاتر حسابداری نگارش می شوند که خود دفاتر حسابداری بر دو نوع رسمی و غیر رسمی تقسیم می شوند .

تفاوت دفاتر رسمی و غیر رسمی :

دفاتر رسمی که با نام دفاتر قانونی نیز شناخته میشود به دو دفتر روزنامه و دفتر کل اطلاق می شود . دفتر روزنامه شامل اطلاعات ثبت شده از تمام رویداد های مالی روز است و دفتر کل بازتاب کننده ی خلاصه معاملات و رویداد های مالی به شکل جداگانه می باشد .
دفاتر غیر رسمی یا کمکی نیز تنها برای راحت تر شدن و کمک به امور حسابداری صورت می گیرند و وجود آنها بصورت قانونی لزومی ندارد .
برای اطلاع کامل از ماهیت دفاتر حسابداری و انواع آن میتوانید مقاله دفاتر حسابداری را نیز مطالعه کنید.

دلیل اهمیت رویداد های مالی و ثبت سند های حسابداری چیست ؟

اگر رویداد های مالی و ثبت سند آنها طبق اصول و درست انجام نشود باعث ایجاد هرج و مرج میشود و بعد از مدتی کوتاه تمام بخش حسابداری را درگیر خود میکند به همین دلیل رویداد ها و ثبت سند های مالی یکی از مهمترین بخش های حسابداری به شمار می آید.
ساماندهی و جمع آوری اسناد مالی مهمترین هدف ثبت های حسابداری است.و هدف از ثبت اسناد مالی جلوگیری از دستکاری ، تغییر ، تحریف و گم شد آنها می باشد .

در حالتی که یک واحد اقتصادی اسناد مالی خود را به ثبت نرساند در مالیات و دیگر امور مربوطه دچار مشکلات عدیده ای خواهد شد. مجازات نقدی و غیر نقدی از دسته مشکلاتی است که میتواند در صورت عدم ثبت اسناد حسابداری برای واحد اقتصادی مورد نظر رخ دهد .

چگونگی فرآیند ثبت رویداد های مالی و سند های حسابداری :

امروزه با استفاده از نرم افزار های حسابداری ثبت های حسابداری به راحتی به وسیله ی پر کردن فیلد های اطلاعات مربوط به سند ها انجام می شود و به صورت خودکار تغییرات لازمه ی مربوط صورت می گیرد. اما در صورت ثبت دستی به دلیل اینکه در هر رویداد می بایست اطلاعات مربوط به دو حساب تغییر کند شکل T بهترین صورتی است که می توان با ساختاری استاندارد این رویداد ها را به ثبت رساند .

شکل T برای این که اطلاعات مربوط به دو حساب بشکل واضح مشخص باشد کمک میکند . شایان ذکر است که تغییر در هر حساب بشکل تغییر در یکی از این ستون های T نمایش داده می شود .

برای دانستن اینکه باید حساب مورد نظر را در کدام سمت ستون T نوشت باید به این نکته توجه کنیم که با کاهش و افزایش آن حساب ماهیت آن بدهکار می شود یا بستنکار تا بتوانیم به درستی اطلاعات حساب مورد نظر را نگارش کنیم .

در آخر تمام اطلاعات ثبت های حسابداری به دفتر کل وارد می شوند . این اطلاعات اول در دفتر روزنامه نگارش می شوند که به شکل T نیست .اما بصورت ستون های جدا با عنوان های بستانکار و بدهکار صورت می گیرد .

همانگونه که ذکر شد اولبن گام در ثبت اسناد حسابداری ، شناسایی مدارک و اسناد مثبته می باشد . که اینگونه اسناد نمایانگر خروج یا ورود پول به بنگاه اقتصادی هستند تا اینکه بازتاب کننده ی یک رویداد مالی محسوب شوند. اینکه این اسناد مربوط به خرید یک قطعه زمین باشد یا یک مداد تفاوتی نمی کند و در هر دومورد مدارک مثبته ی آن آرشیو و سند حسابداری آن ثبت می گردد .

انواع مدل های ثبت در حسابداری کدامند ؟

ثبت های حسابداری به شکل کلی به 6 گروه اصلی تقسیم می شوند. که عنوان این 6 گروه در زیر ذکر شده است .

1. ثبت های حسابداری در واحد های صنعتی و تولیدی
2. ثبت های حسابداری در واحد های خدماتی
3. ثبت های حسابداری در واحد های پیمانکاری
4. ثبت های حسابداری در واحد های بازرگانی
5. ثبت های حسابداری در واحد های اعتبارات اسنادی و وارد کننده
6. ثبت های حسابداری در واحد های دولتی

در امتداد این نوشته به انواع ثبت های حسابداری در واحد های اقتصادی مختلف می پردازیم .

ثبت حسابداری برای عملیات خرید و فروش :

بیشتر از تمام واحد های اقتصادی دیگر، اسناد خرید و فروش در واحد های بازرگانی که خرید و فروش های بسیاری انجام می دهند، مشاهده می شود. در زیر انواع حساب معرفی شده است که مرتبط با اسناد خرید و فروش هستند .

حساب مرتبط با خرید : ماهیت حساب در خرید بدهکار است و در ثبت آن نیز در اسناد حسابداری همیشه بدهکار است .
حساب مرتبط با تخفیف ها و برگشت از خرید : این دو حساب درای ماهیت بستانکارهستند و در ثبت آن ها نیز در اسناد حسابداری همیشه بستانکار هستند .
حساب مرتبط با فروش کالا : ماهیت فروش کالا بستانکار است و در ثبت آنها نیز در اسناد حسابداری همیشه بستانکار ثبت می شود .
حساب مرتبط با تخفیفات و برگشت از فروش : ماهیت این دو حساب بدهکار می باشد و در ثبت آنها نیز در اسناد حسابداری همیشه بدهکار ثبت می شود .

ثبت حسابداری برای حقوق و دستمزد :

یکی از پروسه های حسابداری بخش حقوق و دستمزد است. که در هر یک از شرکت ها می بایست از فرایند آن اطلاعکامل داشته باشد . که در ادامه به توضیح آن می پردازیم .

حقوق پایه : به حداقل حقوق یک کارگر که به وسیله ی بخش نامه به صورت سالیانه مشخص میشود حقوق پایه گفته می شود .
اضافه کاری : میزان ساعت های اضافی که یک کارگر مشغول به کار است و مبلغ آن با توجه به قوانین وزارت کار مشخص می شود گفته می شود.
حق بن و خوار و بار و حق مسکن : این دو مورد نیز سالیانه حداقل مبلغ آن مشخص می شود و جز موارد مزایای اجباری می باشند.
حق ماموریت، حق اولاد، بیمه سهم کارگر، بیمه سهم کار فرما، مالیات حقوق سالانه ، وام، مساعده، حقوق پرداختنی و سایر مزایا، از حساب های دیگر مربوط به ثبت های حسابداری حقوق و دستمزد هستند.

چکیده :
ثبت ها در حسابداری به مقدمات و اصول حسابداری مربوط می شوند . مقدماتی که توسط تمام حسابداران تازه کار نیز باید از آن آگاهی داشته و اطلاعات کافی مربوط به انجام امور آن را داشته باشند . شایان ذکر نیز می باشد که ثبت های حسابداری در صحت اسناد حسابداری اهمیت بسزائی دارد و به همین منظور برای انجام این امور از حسابداران خبره و با تجربه کافی همراه با نرم افزار حسابداری شرکتی جامع برای افزایش راندمان کاری و کاهش خطا ها و سو اسنفاده های احتمالی استفاده می شود .

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

آخرین مطالب

اشتراک گذاری

بالا
بالا
محتوا
محتوا
نظرات
نظرات
اشتراک
اشتراک